Dirofilarioza - Royal Vet Braila

Dirofilarioza

Dirofilarioza este produsa de microorganismul filaria,Dirofilaria Immitis. Exista cel putin 70 de specii de tantari care pot servi drept gazda intermediara: Aedes,Anopheles si Culex sunt genurile cele mai frecvente care  actioneaza ca vectori. Infetiile simptomatice se intalnesc la numeroase specii de animale salbatice si de companie. La animalele de companie infectia este diagnosticata in primul rand la caini si mai rar la pisici si dihori domestici,datorita tehnicilor diferite de diagnostic si a duratei de viata a parazitilor la aceste animale. Cainii si pisicile pot contracta infectia indiferent daca sunt crescute in aer liber sau in locuinte ,dar majoritatea infectiilor sunt confirmate la cainii de talie medie sau mare cu varste intre 3-8 ani.

Tantarii infectati pot transmite dirofilarioza la oameni, dar nu s-a raportat transformarea acesteia in infectie simptomatica . Maturarea larvelor infectate poate evolua pana in etape pana acestea ajung in plamani ,devin incapsulate si mor.Larvele neviabile precipita aparitia reactiilor granulomatoase numite “leziuni in moneda”,care trebuie investigate deoarece au aspect radiologic asemanator cu cel  al cancerului pulmonar metastatic.

Semne  clinice 

Infectia ar trebui sa fie identificata la caini prin teste serologice inainte de debutu semnelor clinice; cu toate acestea ,trebuie tinut cont ca antigenemia de dirofilaria si microfilaremia nu apar mai devreme de 5 luni, respectiv 6,5 luni postinfectie.Din tabloul clinic al  bolii pot face parte semne precum tuse,intoleranta la efort ,insuficienta cresterii,dispnee,cianoza,hemoptizie,sincopa,epistaxis si ascita (ICC dreapta) . Frecventa si severitatea semnelor clinice se coreleaza cu afectarea pulmonara si nivelul de activitate al pacientului.La cainii sedentari, semnele sunt aproape insesizabile, chiar daca incarcatura parazitara poate fi relativ inalta. La cainii cu dirofilarioza,cresterea spectaculoasa a nivelului de activitate ,de pilda in timpul sezonului de vanatoare ,duce la aparitia semnelor clinice manifeste.

Diagnostic

In plus fata de testele specifice de diagnostic atat la caini cat si la pisici, sunt indicate si hemoleucograma,profilul biochimic,examenul sumar de urina si mai ales radiografiile toracice.La caini,radiologia  toracica asigura cea mai mare parte din informatiile referitoare la severitatea bolii,si reprezinta o investigatie screening necesara evaluarii starii clinice a cainilor cu dirofilarioza.

Tratament

Tratamentul Dirofilariozei este costisitor,de durata si periculos pentru pacient si se realizeaza in acord cu gradul de contaminare.

Prevenire

Prevenirea Dirofilariozei se face prin deparazitare externa.

 

-MANUALUL MERCK DE MEDICINA VETERINARA – Editia a-10-a