Vaccinarea - Royal Vet Braila

download (1)

Vaccinarea, un gest responsabil pentru  sanatatea cainelui nostru

Animalele de companie au insotit omul de-a lungul evolutiei inca din zorii istoriei sale, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al cainilor asezati alaturi de primii oameni in jurul focului protector. Astazi, la aproape un milion de ani  de la acele momente de istorie ancestrala, cainii au ramas aproape de noi , considerati de catre multi ca fiind cei mai buni prieteni ai omului, parteneri pentru distractie,dar si animale de paza, care ne dau siguranta, ne amelioreaza increderea in sine si, in cazul copiilor, ne sustin in provocarea responsabilitatii.

Examinarea cainelui

In schimbul companiei si  prieteniei pe care ne-o ofera, nu cer de la noi decat putina intelegere, hrana,  afectiune si, mai presus de toate, responsabilitate. Intrucat depind de noi, suntem responsabili fata de starea de sanatate a animalelor noastre de companie.

Pentru a depista cat mai eficient simptomele, este important de stiut ca animalele incearca instinctiv  sa-si mascheze starile de boala, pentru o perioada semnificativa de timp neexistand niciun indiciu ca ceva nu este in ordine. Diminuarea apetitului sau aportului de apa pot reprezenta un semn de alarma, dar semne  clare de imbolnavire vom observa doar cand boala se va afla intr-un stadiu relativ  avansat.

E recomandat sa examinam corpul (trupul si parul) animalului, ochii, sa identificam eventualele inflamatii ale urechilor sau eventualele secretii care necesita interventie imediata (pentru care vom recurge de fiecare data la medical veterinar).

De asemenea este necesar sa determinam in mod regulat greutatea si sa-l alimentam corespunzator greutatii rasei sale, avand grija sa nu-l ingrasam.

Una din cele mai utilizate metode de imunizare a animalului in fata numeroaselor boli care i-ar putea ameninta sanatatea este vaccinarea, aceasta putand preveni aparitia multor boli infectioase. In cazul in care mama este vaccinata, si cateii acesteia vor fi protejati in primele saptamani de viata, prin aportul laptelui matern,  care contine imunoglobuline specifice.

Dar aceasta forma de imunitate (imunitate pasiva) nu dureaza prea mult, iar atunci cand nivelul de aparare incepe sa scada, vaccinarea animalului in cauza devine imperioasa. Pentru anumite boli, protectia imunologica nu dureaza mai mult de un an, de aceea animalul trebuie supus revaccinarilor consecutive. Este bine sa programam examenul de control cu cel al vaccinarii anuale pentru animalul nostru.